Ukratko o proizvodnji

Proizvodnja piva traži nešto znanja, opreme i dosta strpljenja.

Strpljenje je krucijalno, jer vrijeme čini razliku između prosječnog i dobrog piva. Ako uz to što ste strpljivi volite i čitati, tad imate recept za uspjeh i siguran sam da ćete jednog dana ispred sebe imati čašu dobrog domaćeg piva. Budite sigurni da će iskustvom to pivo postajati sve bolje.

Osnovni sastojci piva su ječmeni slad, u nekim pivima pšenični slad, hmelj i kvasac, no proizvodnja se vremenom mijenjala tako da se u današnje vrijeme (ovisno o vrsti piva) koriste i drugi sastojci poput laktoze, candy sugar-a (nešto kao zaprženi šećer), korijandera, vanilije, pšeničnih i inih pahuljica i još mnoštvo toga. Uglavnom, ograničenja nema, samo je Vaša mašta granica (i dokle ste spremni ići s kušanjem novih okusa).

Sam proces se (ovisno o načinu proizvodnje) sastoji od 4 faze:

  1. Ukomljavanje slada, rezultat je slatka tekućina- sladovina
  2. Kuhanje sladovine uz dodavanje hmelja, dobije se zahmeljena sladovina
  3. Fermentacija, pri čemu dobijemo mlado negazirano pivo
  4. Karbonizacija, napokon imamo finalni proizvod- tekućinu koja ima sve karakteristike piva
  5. (Sazrijevanje piva, ovaj korak nije nužan al kako sam već napomenuo vrijeme čini razliku između prosječnog i dobrog piva)

Cijeli proces traje 5 tjedana i duže ovisno o vrsti piva- za jednostavnija piva je to nekih 5-6 tjedana dok za jača i složenija piva može biti pola godine pa i više.

U daljnjem i ostalim tekstovima ću umjesto termina proizvodnja koristiti izraz “kuhanje” piva. Iako to nije 100% pravilno (jer je kuhanje samo dio procesa), ta se riječ udomaćila među kućnim pivarima i postala je općeprihvaćen izraz za proizvodnju piva.

Dakle, kuhanje piva može biti na nekoliko načina, sami odaberemo što nam najviše odgovara:

  • Kuhanje od gotovih pivskih “kitova”

Kit nije onaj veliki sisavac kojeg u zadnje vrijeme viđaju kod Visa. To je osnovni komplet sirovina za kuhanje piva. Najčešće se sastoji od suhog ekstrakta ječmenog slada, hmelja i kvasca. Princip je jednostavan, ubacimo ga u kipuću vodu, prokuhamo i kad ga ohladimo dodamo kvasac. Ovakav način kuhanja piva obuhvaća sve faze osim ukomljavanja.

  • Kuhanje od ekstrakta ječmenog slada

Kao i kuhanje od “kita” ovaj način obuhvaća sve navedene faze proizvodnje osim ukomljavanja. Budući da radimo s ekstraktom ječmenog slada, on sadrži sve što nam je potrebno za kuhanje (čitaj: šećere iz ječmenog slada) tako da ne radimo ukomljavanje. Prednost ovog načina je jednostavniji postupak uz manju količinu potrebne opreme i predznanja. Nedostatak je mali izbor ekstrakta na našem tržištu što na kraju rezultira i uskim izborom piva koja kuhamo. Trenutno je na raspolaganju Back ekstrakt ali nadam se da će se ponuda s vremenom povećati. Postoji i Goffa ekstrakt no nisam siguran da daje dobre rezultate kao Back.

* kuhanje od ekstrakta s dodavanjem specijalnih sladova

Da bi pivu od ekstrakta dodali posebnu aromu pivari često koriste specijalne ječmene sladove čime mijenjaju boju i okus piva. Specijalni sladovi se koriste u manjim količinama i nije ih problem nabaviti. Ukoliko nemamo nikakav specijalni slad , pivo od ekstrakta možemo izmjeniti dodavanjem obične kavovine- Kneippa. To je Franckov proizvod i može se kupiti u gotovo svim trgovinama, tako da ne trebate oklijevati ukoliko nemate nikakav specijalni slad pri ruci a želite malo izmjeniti recept.

  • Djelomično kuhanje od ekstrakta i slada (Partial Mash)
Kod ovog načina dio sladovine se dobije ukomljavanjem slada a dio kuhanjem ekstrakta. Dobra je ideja prije prelaska na kuhanje od slada pokušati s partial mash-om da bi s manje potrebne opreme razumjeli kako funkcionira ukomljavanje i kako na okus piva djeluju različite vrste sladova.

  • Kuhanje od slada

Ovaj način se sastoji od svih navedenih faza i krećemo od “nule”; samljeveni slad se miješa s vodom određene temperature s ciljem da ekstraktiramo šećere iz slada (korak koji se preskače kod kuhanja s gotovim ekstraktom), sve skupa se drži na određenoj temperaturi (ili više njih), procijedi, ispere i slijedi kuhanje.

Prednost ovog načina je potpuna kontrola nad procesom i veliki izbor vrsta piva koja možemo kuhati (nemamo nikakva ograničenja), istotako je cijena tako dobivenog piva niža. Nedostatak je veća količina potrebne opreme i predznanja. Moje mišljenje je da se navedeni nedostatci kompenziraju boljim izlaznim proizvodom. Jedna od većih prekretnica u mojoj pivarskoj praksi je prelazak na kuhanje od slada.

Ovaj unos je objavljen u Moje prvo pivo i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s