Slad

Slad nastaje od sjemena ječma ili pšenice koje se namače u vodi nakon čega se stavlja na hladno i tamno mjesto da bi se potaknulo klijanje sjemena. Nakon toga se klijanje prekida sušenjem slada na visokim temperaturama. O temperaturi  sušenja ovisi vrsta i boja slada: pale, crystal, coffe, chocolate, black…. te stupanj modifikacije.

Cilj slađenja je razviti enzime koji pri ukomljavanju vrše pretvorbu škroba u šećer. Ako malo razmislimo shvatit ćemo da je slađenje u principu umjetno potaknuto klijanje sjemena koje se prekida kad se postigne željeni stupanj modifikacije. Sladove možemo podijeliti u dvije skupine: Osnovni slad (sadrži dovoljno enzima za konverziju škrba- diastatska moć) i specijalni slad (sadrži manju količina enzima i koristi se da bi pivu dao poseban okus i boju).

Ovo je pojednostavljen prikaz proizvodnje slada i u praksi je puno složeniji od tog, ali bitno je razumjeti osnove nastanka slada da bi mogli bolje razumjeti proces ukomljavanja.

Ovaj unos je objavljen u Mala škola pivarstva i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Slad

  1. Vladimir napisao:

    Nabavio sam slad iz Backe palanke, pa me zanima ima li neka specifikacija o njemu ili neki dobar recept. Takodje, zanima me moze li se od njega napraviti crno pivo i kako.
    Hvala

  2. Srdjan napisao:

    Da li bi neko mogao da mi preporuci neki mlin za slad ili mozda neku tehniku kojom je moguce samleti manje kolicine slada a da ne ukljucuje koriscenje mlina.Hvala

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s