Android aplikacija za očitanje refraktometra

Refraktometar je odlična alatka, potrebno je samo par kapi sladovine da bi izmjerili gustoću. Kako uvijek postoji ALI, i kod refraktometra imamo nedostatak. On se odnosi na mjerenje gustoće fermentiranog piva i refraktometar u tom slučaju prikazuje “krivu” vrijednost zbog prisustva alkohola. Ova vrijednost se približno može ispraviti uz pomoć matematičke formule.

VAŽNO: Moj refraktometar je s ebay-a (oko 20 $) i uzimanjem uzoraka iz više fermentacija ustanovio sam da je korekcijski faktor gotovo uvijek različit pa je nemoguće izmjeriti točan FG. Zbog toga refraktometar koristim samo kako bih vidio da li je fermentacija završena- uzmem uzorak jedan dan i onda opet nakon dva dana, ako je mjerenje isto fermentacija je gotova i pivo je spremno za punjenje u boce ili keg. Ukoliko nemate pouzdan refraktometar i niste 100% sigurno da će prikazati točan FG, na kraju fermentacije svakako izmjerite gustoću hidrometrom kako bi izračunali postotak alkohola.

Aplikaciju i dalje možete koristiti za izračun gustoće nefermentiranog piva.

Neki od online kalkulatora za izračun približne vrijednosti FG:

http://www.northernbrewer.com/refractometer-calculator/

http://onebeer.net/refractometer.shtml

http://seanterrill.com/2012/01/06/refractometer-calculator/

E sad, budući da mi se fermentor nalazi u podrumu gdje nemam pristup internetu, za početak sam napravio dvoulaznu tablicu s vrijednostima početne i završne gustoće:

Tablica korekcije Brix-a

Korištenje je jednostavno, u gornjem redu su vrijednosti početne gustoće (očitanje nakon kuhanja- Brix Start) a u lijevoj koloni su završne vrijednosti (trenutno očitanje- Brix finish). Broj koji se nalazi na križanju početne i završne vrijednosti je stvarna gustoća.
Nedostatak tablice su limitirane vrijednosti (može poslužiti samo za OG 1.048-1.061), tako da ukoliko radim pivo početne gustoće izvan tih vrijednosti opet moram pamtiti/zapisati očitanje Brixa i na računalu izračunati  stvarnu vrijednost.

Odlučio sam napraviti Android aplikaciju za mobitel (ipak ga je još uvijek lakše prenositi od stolnog računala).

Aplikaciju sam nazvao Refraktometar i postavio dvije opcije izračuna.

Brix u sprecificnu težinu -> za pretvorbu Brix-a u OG

Završna gustoća s %alkohola-> za pretvrbu Brix-a u FG, s postotkom alkohola i vrijednosti atenuacije. Ovo je korisno da bi saznali koliko je dobro kvasac iskoristio šecere iz sladovine (različite vrste kvasca imaju različite razine iskoristivosti). Za siguran zaključak o završenoj fermentaciji ipak je najbolje mjeriti 3 dana za redom i ukoliko su vrijednosti iste fermentacija je završena.

Korištenje aplikacije je jednostavno.

– Odabirom Brix u sprecificnu težinu unesemo očitanje refraktometra u prvo polje i kliknemo izračunaj, rezultat je gustoća u OG.

– Nakon fermentacije cemo odabrati Zavrčna gustoća s %alk i unijeti vrijednost Brix-a nakon kuhanja i trenutnu vrijednost. Aplikacija ce izračunati trenutnu gustoću u OG, postotak alkohola i atenuaciju kvasca.

Aplikaciju možete skinuti s DropBox-a:

Android aplikacija “Refraktometar”

Instalacija:

S mobitela:
1. u adress bar vašeg internet browsera upišite gore navedenu adresu
2. ponudit će vam se opcija za spremanje aplikacije, kliknite OK
3. nakon što je aplikacija downloadana, u Download history folderu mobitela kliknite na aplikaciju i prikazat će se opcija za instalaciju

Preko DropBox accounta:
1. downloadajte https://www.dropbox.com/android i kreirajte račun na DropBoxu (ako ste korisnik DropBox-a idite na idući korak)
2. kreirajte novi folder u DropBoxu (npr. aplikacije)
3. downloadajte aplikaciju na računalo i kopirajte je u kreirani dropbox folder
4. pokrenite DroBox s mobitela i klikom na aplikaciju pokrenite instalaciju

Aplikacija je debug-ana i ne bi trebali imati problema, ja ih dosad nisam imao a koristim je oko pola godine. Ako se javi greška preporučam da ju deinstalirate i opet instalirate.

Ovaj unos je objavljen u Članci i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s