Meet the tough guy- WLP300

WLP300 je White Labs-ov kvasac za njemačko pšenično pivo (hefeweizen). Kako volim ovaj stil piva želio sam ga pohraniti u svoju banku kvasaca… međutim, sve priče o tome da je hefe kvasac jako teško sačuvati su se pokazale istinitima. Razlog tome je slaba flokulacija ovog kvasca što rezultira karakteristično mutnim pivom.

Kvasac sam kupio prošle godine i odmah ga ubacio u starter od 1 litre, zavrtio sve skupa na stir plate-u i prema yeastcalc-u dobio oko 190 milijarde stanica (uz 70%-tnu vitalnost). Cijelu količinu kvasca sam tada rasporedio u nekoliko epruveta, pomiješao s glicerinom i stavio u zamrzivač. U međuvremenu sam dio epruveta podijelio a od ostalog sam radio startere za hefeweizen-e koje sam kuhao. Kako mi se nije dalo prije prati ovaj kvasac, zadnju epruvetu sam ostavio za kuhanje nakon kojeg bih ga oprao…

To kuhanje je bilo prije par tjedana kad je WLP300 uredno odradio fermentaciju dunkelweizena, i na red je došlo pranje i smrzavanje kvasca. E sad slijedi nevolja po pivaru… već nakon “predpranja” u demižonu sam vidio da imam jako malo stanica. Prvim i drugim pranjem se konstatacija potvrdila- u staklenkama gotovo da i nema kvasca. Odlučio sam napraviti starter od 1.5 L ne bih li ga razmnožio.. rezultat je vidljiv na slici, ovako malu količinu kvasca nakon startera još nisam imao:

Moja procjena je da nakon pretakanja sloja kvasca sa dijelom ostataka imam negdje oko 1 bilion stanica po mililitru, tj. ukupno oko 60 mld stanica u 60 ml. Mogu samo zamisiti koliko ih je bilo prije startera…

Srećom, priča ovog kvasca ide dalje i uz tešku muku sam ga uspio opet smrznuti i sačuvati, tako da (nadam se) mogu bezbrižno očekivati slijedeće kuhanje hefeweizen-a. Uglavnom, idući put kad budem naručivao ovaj kvasac odmah radim nekoliko startera s ciljem pohranjivanja količine dovoljne za nekoliko kuhanja, bez potrebe za pranjem.

Lesson learned.

Ovaj unos je objavljen u Članci i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s