Recirkulacijski sustavi

Bez obzira radi li se o kućnoj ili komercijalnoj proizvodnji piva, jedan od važnijih čimbenika proizvodnje je održavanje temperature ukomljavanja. O temperaturi ukomljavanja ovisi kakvo pivo ćemo dobiti; hoće li biti “suho” (s više fermentabilnih šećera) ili “punijeg okusa” (s više nefermentabilnih šećera koji ostaju u pivu nakon fermentacije).
Ukomljavati se može u izoliranim posudama, poput prijenosnog hladnjaka ili u metalnim loncima/bačvama. Ukoliko ukomljavamo u prijenosnom hladnjaku temperatura ukomljavanja će ostati gotovo nepromjenjena unutar sat vremena (odstupanja od 1-2°C s obzirom na jednostavnost sustava su zanemariva).

No, ukoliko se odlučimo ukomljavati u većem metalnom (npr. inox) loncu javlja se problem održanja temperature. Inox lonci sami po sebi nisu izolirani i slabo održavaju toplinu. Uz to su i velike zapremine tako da će se u komini javljati mjesta s velikom oscilacijom temperature.

Recirkulacijski sustavi učinkovito rješavaju oba navedena problema, i to na način da sladovina neprestano cirkulira preko pumpe kroz grijače tijelo i tako održavaju temperaturu konstantnom. Postoje 2 recurkulacijska sustava: HERMS i RIMS.

HERMS (Heat Exchange Recirculation Mash System) je sustav u kojem sladovina neprestano cirkulira preko pumpe kroz izmjenjivač topline (heat exchanger- HEX) koji je smješten u HLTu i tako održava temperaturu ukomljavanja. Kao izmjenjivač topline najčešće se koristi bakrena cijev ili cijev od inoxa namotana u spiralu. U HLTu se grije voda koja zagrijava bakrenu/inox cijev, pri cirkulaciji sladovina preuzima temperaturu cijevi i vraća se u MLT održavajući temperaturu u MLTu konstantnom. Voda u HLTu se može grijati električnim grijačima ili plamenikom. HERMS se može djelomično ili potpuno automatizirati.
Kontrola je jednostavnija ukoliko koristimo el. grijače jer se paljenje/gašenje grijača upravlja jednostavnim temperaturnim kontrolerom (PID).
Kod plina je potreban elektromagnetski ventil koji propušta/zaustavlja protok plina, kao i sistem za paljenje plina.

RIMS (Recirculation Infusion Mash System) je sustav kod kojeg sladovina cirkulira preko pumpe kroz cijev u kojoj je smješten grijač, i na taj način održava konstantnu temperaturu. Kod RIMSa se sladovina grije direktno u doticaju s grijačim tjelom (za razliku od HERMSa gdje grijač grije vodu koja zatim prenosi temperaturu dalje na spiralu (HEX) i sladovinu).

Poželjno je da grijač bude “low density”, tj. da ima malu snagu po jedinici površine da se izbjegne zagaranje sladovine. RIMS se također može automatizirati pomoću temperaturnog kontrolera (PID-a) koji upravlja grijačem, te na osnovu zadane temperature uključuje ili isključuje grijač.

Prednost ovakvih sustava je konstantnost procesa, stalna cirkulaciju čime se povećava bistroća sladovine te mogućnost automatizacije.

Nedostatci su cijena i komliciranost izrade, sporije postizanje temperature kod ukomljavanja na više temperatura za razliku od infuzije (kad samo dodamo vruću vodu), više djelova za održavanje i čišćenje.


Ovaj unos je objavljen u Članci i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s