Stout @HERMS

U 6 videa upoznajte čari kuhanja ovog starog stila na HERMS sustavu.

 

1. Priprema

 

2. Ukomljavanje slada

 

3. Ispiranje slada

 

4. Kuhanje sladovine

 

5. Dezinfekcija opreme i hlađenje sladovine

 

6. Fermentacija

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

35 odgovora na Stout @HERMS

  1. Alivio napisao:

    nemam tona na 6.

  2. Milan napisao:

    Odličan snimak !
    Koliko okvirno košta sva ova oprema za proizvodnju piva koju ti imaš ?

  3. ifo napisao:

    EXCELLENT !!!

  4. nebojsa napisao:

    svaka cast darko na snimku,super oprema

  5. joško napisao:

    prkrasno snimljeno i detaljno objašnjeno,,,,sve pohvale darku,,,htio bi s njim stupit u kontakt,,moja kontakt mail adresa-,,klikklak1965@gmail.com ,,,pozdrav od joška

  6. Dino napisao:

    Darko, puno ti hvala na ovako detaljnom videomaterijalu.
    Jako mi se sviđa ideja o prirodnoj karbonizaciji u kegu, odnosno čuvanja CO2 nastalog (sekundarnom) fermentacijom.
    Možeš li molim te ukratko samo objasniti kako nakon završetka prirodne karbonizacije pivo pretačeš u drugi keg a da se ne zapjeni i ne digne talog iz prvog kega? Pretpostavljam da se sve treba odvijati pod tlakom u oba kega, pa bi me zanimali detalji ako ti nije teško u par riječi opisati postupak.
    Hvala ti i pozdrav!

    • Darko napisao:

      Tako je, uvijek pretačeš pod pritiskom CO2 da ne dođe do oksidacije, također pivo treba bit ohlađeno, znači ne pretačeš pivo sobne temperature.
      Princip je slijedeći: iz punog kega istoči 1-2 dl, tj. dok ne istočiš kvasac i ne poteče bistro pivo. Nakon toga prazni keg “odzrači” s CO2 (nadrukaj ga s CO2, par puta ispusti pritisak i opet ga napuni s CO2, tako ćeš izbacit zrak).
      U onom kegu di je pivo namjesti pritisak za 0.2-0.3 iznad praznog kega i spoji kegove preko ventila za istakanje (pivo će ić od dna do dna), povremeno ispuštaj pritisak iz kega u kojeg puniš, po potrebi nadrukaj puni keg s CO2.
      Ovdje će ti dobro doć ispušni ventil s manometrom tako da možeš kontrolirat pritisak, njega spajaš na prazni keg.
      Ja obično puni spojim s bocom CO2 i namjestim na 1 bar, prazni stavim na 0.8 bara i ventil namjestim da lagano ispušta pritisak (s tim da je razlika max 0.3-0.4 bara).

  7. vladimir napisao:

    Pozdrav
    Odlican video super informacije
    A zanima me koje pumpe koristis

  8. Ivan napisao:

    Mislis da nebi bilo dovoljno hladjenje ledom tj. bez cfc-a (poštom zasad nemam cfc?

  9. Darko napisao:

    Svi su manje više počeli s nekakvim primitivnijim oblicima hlađenja, uključujući i mene. Za početak možeš u sladovinu ubacit boce leda i povremeno promiješat (bez aeracije!). Samo pazi da su boce dezinficirane.

    • Ivan napisao:

      mislio sam s ledom u hlt. Nebi bas dodavao led direkt u sladovinu. Dali bi bilo dovoljno iz lonca za kuhanje provući jednom sladovinu kroz spiralu sa ledom? jel bi uspjelo ohladit?

  10. Darko napisao:

    Ovisi kolika je spirala, al sumljam.

  11. Ivan napisao:

    Gdje si nabavio materijal za izradu filtera za hmelj?
    koje su dimenzije?

  12. Ivan napisao:

    a dimenzije?
    Jel iz nekog posebnog razloga dno drugačije ili može i dno biti mrežasto?

  13. Goran napisao:

    Sve odlično, stvarno, svaka čast.
    Mene interesuje, poslije kuhanja, kako ide pranje, čišćenje i dezifencija svega. Pogotovo ovoliki broj spojeva, ventila, crijeva. Pretpostavljam da bi bilo puno posla da se sve rastavlja ili kako?
    Thx

    • Darko napisao:

      Ne rastavljam ventile nakon svakog kuhanja.. redovito operem sve na što se može uhvatiti sladovina isl. (bačve, crijeva..). Držim se pravila operi nakon upotrebe dezinficiraj prije tako da se ne stvore nove civilizacije na opremi.
      Ali da, dosta je posla s čišćenjem i dezinfekcijom, no put do dobrog piva ide preko čistoće.. zato mogu reći da mi se pivo još nikad nije pokvarilo.. i znam što pijem.. uzdravlje!

  14. Krešo napisao:

    Kao prvo svaka čast na video uradcima, bilo mi je zadovoljstvo pogledati ih i kao veliki ljubitelj piva naravno da sam se morao okušati u vlastitoj proizvodnji. 🙂 (tek prvo kuhanje palo neki dan)
    Zanima me jel se kako može ući u kontakt s tobom, neku e-mail adresu ili slično, mislim ako zapnem kako najbolje pitati nego velikog majstora.

  15. Tomislav napisao:

    Pozdrav,

    Dali prije zatvaranja kega izbacujes iz kega vrenjace star san ili se on ostavlja unutra ?!

    Tomislav

  16. Tomislav napisao:

    Pozdrav,
    Zanima me kad pivo odfermentira i pretocim u keg dodam Co2 na zeljeni nivo karbonizacije
    i stavim na hladenje dali cijelo vrijeme boca Co2 mora biti otvorena prema pivu i regulator podesen na zeljeni nivo ili jednostavno pretocim napunim s Co2 npr. 1.5 bar odspojim
    i stavim na hladenje te cekam par dana dok pivo upije co2 pa provjerim ako je slabo dodam jos co2 unutra ?! i koliko pivo moze stajati u kegu kad se pocme tociti , inace odlican blog
    sve za kegiranje je skoro nabavljeno fali jos boca za co2 i vjerovatno iduca runda ide
    na fermetaciju pod pritiskom , zadnju fermetaciju sam radio s 3 kega prema tvojim upustvima
    i odusevljen sam koliko je jednostavnije i lakse raditi s njima !

    Zahvaljujem
    Tomislav

  17. Sasa napisao:

    Darko..svaka cast.Moja pohvala za tvoj sistem i detaljan opis.Zanima me kad pretaces sladovinu iz lonca za kuhanje u kegove,koliko ih napunis?Tj.. Koliko sladovine stavis po kegu maksimalno?

    • Darko napisao:

      Ha čuj, ovisi o tome koliku fermentaciju očekuješ.
      Ako je nekakvo lakše pivo možeš proć i sa 17-18 L u kegu jer će fermentacija bit slabija, dok bi za jača piva trebao ostavit 20-25% slobodnog prostora.
      Trenutno fermentiram jedan american pale ale od cca 13°P tako da sam ih napunio s cca 17°, dio krauzena je ipak potražio put do slobode 🙂

  18. Dane napisao:

    Pozdrav Darko,

    Interesuje me gde se mogu nabaviti ovakvi kegovi koje ti koristis?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s